Publikacija DEKD 20191

DEKD 2018 – DEDIŠČINSKI DAROVI VITANJA

Osnovna šola Vitanje se temu nacionalnemu projektu, ki je letos posvečen dediščini za prihodnje rodove, pridružuje že drugič. Dediščinske darove Vitanja, kot smo poimenovali projekt na naši šoli, so ponazorile mnoge aktivnosti in dogodki.

Z navdušenjem smo se mentorji skupaj z učenci od 1. do 9. razreda in z zunanjimi sodelavci pri vseh predmetih posvetili različnim vidikom obravnave dediščine Vitanja.

Učenci so si ogledovali znamenitosti Vitanja in okolice, slikali najstarejše zgradbe v kraju in spoznali njihovo zgodovino. Zbirali in  dopolnjevali so podatke o kapelah in križih v okolici Vitanja ter jih uredili v sistem, ki omogoča izdelavo s “vodnika”.

Skupaj s starimi starši so na tehniškem dnevu izdelali igrače in spoznavali igre, ki so se jih igrali nekoč.

Preučevali so orodja, s katerimi si so ljudje včasih pomagali pri delu in izdelali časovni trak orodij, uporabljenih v Vitanju .

Spoznavali so ljudsko glasbeno dediščino domačega okolja; seznanili so se s pesemskim gradivom, značilnimi plesi za to območje in si izdelali preprosto ljudsko glasbilo – lončeni bas.

Iskali so stare spominske knjige, v angleščino in nemščino so prevajali kuharske recepte, značilne za naš kraj. Z anketiranjem staršev, sorodnikov in vaščanov so raziskovali stare domače jedi značilne za Vitanjsko področje. V kuharski delavnici  gospe Kuzman so se naučili pripraviti domače štruklje.

Raziskovali, katere obrti so bile včasih na Pohorju običajne in katere so se ohranile do danes.

Izvedeli, katera drevesa so bila včasih značilnica pohorskih gozdov in podatke primerjali s popisanimi in določenimi drevesi na sprehodu v bližnji gozd.

Označili so vodno učno pot ob reki Hudinji.

Naš cilj ostaja opozoriti na lepoto in pestrost dediščine okrog nas. Tudi lanski moto nas spremlja v prihodnost: vdihniti življenje bogati dediščini Vitanja!

Mojca Koban Dobnik, koordinatorka DEKD na OŠ Vitanje

Mentorji:
Lidija Črešnik
Tilka Jakob
Breda Jakop
Melita Hrovat, Lea Kotnik, Magda Pušnik
Ida Pačnik
Božidar Zidanšek
Mojca Šegel
Mojca Koban-Dobnik
Lea Kotnik
Jožica Vivod
Robert Pritržnik
Magda Pušnik
Petra Čebular
Andreja Pinter
Suzana Pušnik
Sintija Gorenjak

(Skupno 315 obiskov, današnjih obiskov 1)
Accessibility